Συμμετοχή μαθητών στο European Astro Pi Challenge.

Το Astro Pi είναι ένα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκτελείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το Ίδρυμα Raspberry Pi. Το Astro Pi προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στο διάστημα σχεδιάζοντας προγράμματα υπολογιστή που τρέχουν σε υπολογιστές Raspberry Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή, οι μαθητές της Β Γυμνασίου έγραψαν ένα πρόγραμμα που ήταν σε θέση να διαβάζει δεδομένα από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας ενός υπολογιστή Astro Pi και το οποίο έστειλαν στον ISS ώστε να εκτελεστεί από τους αστροναύτες.

Το θέμα της αποστολής, με τίτλο Mission Zero 2023/24, ήταν «Χλωρίδα και Πανίδα» και οι συμμετέχοντες έπρεπε να χρησιμοποιούν τους αισθητήρες για να αναπαραστήσουν οποιαδήποτε πτυχή αυτού του θέματος, εφόσον ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες του προγράμματος. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα δημοσιευτούν τον προσεχή Ιούνιο όπου και θα μας στείλουν απάντηση από τον ISS σχετικά με την επιτυχή εκτέλεση των υλοποιήσεων μας.