12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, στον πολυχώρο Μίκης Θεοδωράκης, στο παλιό λιμάνι των Χανίων, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν στην Έκθεση Μαθητικής Ψηφιακής Δημιουργίας 2023. Σκοπός της έκθεσης είναι η διάχυση και παρουσίαση της μαθητικής ψηφιακής δημιουργίας, καθώς και η συνεργασία, αλλά και η επικοινωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το σχολείο μας συμμετείχε στην έκθεση, παρουσιάζοντας την εργασία των παιδιών με θέμα «Στη Γειτονιά του Ήλιου: Εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα!». Στην εργασία αυτή, η οποία εκπονήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο της Γεωγραφίας, της Πληροφορικής και των Καλλιτεχνικών, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες/πλανήτες, τους μελέτησαν, κατόπιν τους σχεδίασαν σε τρισδιάστατη μορφή μέσω ψηφιακών εργαλείων και κατασκεύασαν σε μακέτα το Ηλιακό μας Σύστημα.

Επίσης, σχεδίασαν έναν μηχανισμό γραναζιών, που αυτοματοποιούν την κίνηση των πλανητών μέσω ενός κινητήρα, ο οποίος και συνδέθηκε με έναν μικροελεγκτή Arduino,  ώστε να ελέγχεται η ταχύτητα περιστροφής τους γύρω από τον Ήλιο.

Τέλος συμμετείχαν στο πρόγραμμα Mission Zero της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), όπου και προγραμμάτισαν μία συσκευή Astro-Pi, η οποία χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες, προκειμένου να κάνουν διάφορες μετρήσεις. Οι μαθητές/τριές μας έστειλαν τον εκτελέσιμο κώδικα που σχεδίασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου και θα τρέξει μέσα στον Ιούνιο 2023, οπότε και θα λάβουμε φωτογραφικά τα αποτελέσματα μέσα από τον σταθμό.