ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ 5ους ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

Το τριήμερο 28-30 Απριλίου 2023 διοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και την Περιφέρεια Κρήτης οι 5 οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που έλαβαν χώρα στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε αυτόν τον «δυναμικό» διαγωνισμό που συγκέντρωσε τη συμμετοχή 28 σχολείων από όλη την Κρήτη, έλαβε μέρος ο Όμιλος της Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας των Εκπαιδευτηρίων μας. Οι επτά μαθήτριες του Γυμνασίου μας, Αρετή Μπράμπατ, Στέλλα Μαστοράκη, Ανθή Ρογδάκη, Μιχαέλα Μαυριδάκη, Χριστίνα Παπαδάκη, Βασιλική Τσανεκλίδου και Ραφαέλα Κουτράκη, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην τέχνη της δημόσιας ομιλίας και να δείξουν το ταλέντο τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η ομιλία τους αξιολογούνταν βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως η σαφήνεια, η αποτελεσματικότητα και η πειστικότητα του ομιλητή. Ο διαγωνισμός, διασκεδαστικός και εποικοδομητικός παράλληλα, ενίσχυσε τις δεξιότητες των μαθητών στον τομέα της δημόσιας επικοινωνίας, συνέβαλε στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης. Ταυτόχρονα, οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης από τους υπεύθυνους.

Έτσι λοιπόν, αυτό το «ρητορικό» τριήμερο αποδείχτηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία για όλα τα παιδιά, καθώς βίωσαν την αξία της γόνιμης και πολιτισμένης αντιπαράθεσης, άρθρωσαν σαφή και τεκμηριωμένο λόγο, μέσα σε ένα χαρούμενο, φιλικό και, πάνω απ’ όλα, γιορτινό νεανικό κλίμα!