4ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ & ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ 2022:Βράβευση της Α΄Γυμνασίου

Οι μαθητές της Α Γυμνασίου συμμετείχαν στον 4 ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης ο οποίος για το έτος 2022 είχε θέμα «Ο Κοινόχρηστος χώρος μας». Ετσι ασχολήθηκαν με τη μελέτη των πάρκων και τις παιδικές χαρές που υπάρχουν στην πόλη των Χανίων. Εντόπισαν θετικά και αρνητικά σημεία που σχετίζονται με αυτό τους χώρους αυτούς και αποτελούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Τέλος προσπάθησαν να δώσουν λύσεις στο πρόβληματα που εντόπισαν προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση.

Μετά την καταγραφή και αφού ακολούθησε συζήτηση στα πλαίσια της τάξης, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός Επιδαπέδιου Αειφόρου Σκακιού, όπου κάθε πιόνι θα αποτελεί και μία γλάστρα στην οποία θα φυτευτεί ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης, όπως δίκταμο, μαλοτήρα, φλισκούνι, κρητικός έβενος κ.α. Λόγω της γεωμορφολογίας της Κρήτης τα περισσότερα ενδημικά φυτά είναι θαμνώδη και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Αυτό το σκάκι, το οποίο σχεδιάστηκε σε τρισδιάστατη μορφή και εκτυπώθηκε σε μακέτα κλίμακας εντός της τάξης, μπορεί να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και την γνωριμία με φυτά της Κρήτης μέσω ενός βιωματικού παιχνιδιού, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ψυχαγωγία για τα μεγαλύτερα παιδιά και κίνητρο να επισκεφτούν ένα τέτοιο πάρκο και τέλος αποτελεί συνδυασμό ενός πνευματικού αθλήματος με σωματικό παιχνίδι. Προσπαθεί να λύσει δηλαδή αρκετά από τα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο/πάρκο της πόλης.

Για την προσπάθεια τους αυτή οι μαθητές ξεχώρισαν ανάμεσα σε 22 σχολεία που συμμετείχαν στην κατηγορία αυτή και βραβεύτηκαν με το 3 ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της προσπάθειας τους: https://www.slideshare.net/ZHTAAdmin/4-3d