Μαθήματα Cooking STEaM

To θερινό τμήμα δημιουργικής απασχόλησης των εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου (παιδιά ηλικίας 11-12 ετών), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκίνησε την υλοποίηση μιας σειράς STEaM μαθημάτων στα οποία τα παιδιά συνδυάζουν την ρομποτική με την μαγειρική και την τέχνη.

Το πρώτο μάθημα ξεκίνησε με μια μικρή αφήγηση από τη Μαρία Αρχοντάκη για το θέμα της υγιεινής διατροφής. Η αφήγηση έκλεισε με ένα τραγούδι από τον μουσικό δημιουργό Γιώργο Κισκούκη. Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεκίνησαν με την πρώτη τους συνταγή (Κρητικός ντάκος) η οποία τους παρουσιάστηκε με τη μορφή λογικού διαγράμματος ώστε να γίνει σύνδεση με την πληροφορική και την έννοια του αλγορίθμου.

Με την βοήθεια του διαγράμματος τα παιδιά μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εκτέλεσή της από το Chef Στέφανο Αρχοντάκη όπου και συζητήθηκε και αναλύθηκε ο τρόπος υλοποίησης της. Κατόπιν τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους Κρητικό ντάκο όπου και τον απόλαυσαν στο τέλος.

Στο τέλος του μαθήματος τα παιδιά κατασκεύασαν έναν ρομποτικό ζυγό (με Lego Wedo 2.0) τον οποίο και χρησιμοποίησαν στην συνέχεια για να υπολογίσουν την αναλογία όγκου - βάρους για το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια παρασκευής του ντάκου.