Συμμετοχή στον 4o Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM Generation Next

Ολοκληρώθηκε για φέτος η συμμετοχή των μαθητών της Β Γυμνασίου στον 4o Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM Generation Next. Μέσα από τον διαγωνισμό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι δημιουργικότητας χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία την φαντασία, την τεχνολογία και την επιστημη με σκοπό να πειραματιστούν και τέλος να δημιουργήσουν μία κατασκευή που θα βοηθήσει την κοινωνία.

Επηρεαζόμενοι από το φαινόμενο ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, οι μαθητές εστίασαν στο ζήτημα του ελέγχου διασποράς του και αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν αυτόματο ελεγκτή ατόμων με την χρήση του μικροελεγκτή arduino, τον COVID GUARD. Ο COVID GUARD είναι μία συσκευή που τοποθετείται στην είσοδο ενός κλειστού χώρου και μετράει, με την χρήση αισθητήρων απόστασης, τα άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτόν, χωρίς να χρειάζεται η επαφή με αυτόν. Στην περίπτωση που ξεπεραστεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων τότε ακούγεται ένα ηχητικό σήμα.

Σαν ολοκλήρωση της συμμετοχής τους, οι μαθητές συζήτησαν τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες επέκτασης της κατασκευής, με τον τελειόφοιτο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και πιστοποιημένο εκπαιδευτή Generation Next κ. Αρίσταρχο Τζατζό.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μία παρουσίαση από τον κ. Τζατζό για τους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας μιας ομάδας προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα, είτε πρόκειται για συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό είτε όχι.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, έχουν αρχίσει ήδη να κατατίθενται οι πρώτες ιδέες για τον επόμενο!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο από την συμμετοχή στον διαγωνισμό: