ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CERN ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στα τέλη Μαρτίου (27 έως 30) μαθητές των εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής επισκέφτηκαν τη Γενεύη με κύριο σκοπό την επίσκεψη τους στο CERN, η οποία έγινε κατόπιν πρόσκλησης από το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο.Είχε προγηθεί τον Αύγουστο του 2016 επίσκεψη στο Cern για παρακολούθηση επιμορφωτικού προγράμματος απο τους  καθηγητές φυσικών επιστημών των εκπαιδευτηρίων Φλουρή Μηνά, και  Χατζησταύρο Βασίλειο. Η εκδρομή περιλάμβανε, εκτός από την ξενάγηση στο CERN, επισκέψεις σε πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Γενεύης. Την αποστολή του σχολείου μας αποτελούσαν 24 μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και 3 συνοδοί καθηγητές.

Την πρώτη ημέρα της παραμονής στη Γενεύη οι μαθητές γνώρισαν την πόλη της Γενεύης από κοντά. H Γενεύη είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης και χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Le Rhone. Aπό τη μία πλευρά βρίσκεται η παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παραδοσιακά καφέ, αλλά και τα εντυπωσιακά εμπορικά καταστήματα, η γνωστή και ως Rive Gauche. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η σύγχρονη Γενεύη, η πιο ανθρώπινη και απονευρωμένη από τις προκαταλήψεις της υπεροχής της, η Rive Droite. Μετά από κάποια ώρα πεζοπορίας οι αποστολή έφτασε στο Jet d’ eau, το ψηλότερο σιντριβάνι της Eυρώπης και μετά περιπλανήθηκαν στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, καταλήγοντας στον καθεδρικό νεό του Αγίου Πέτρου, από τον τρούλο του οποίου απολαύσανε τη θέα όλης της Γενεύης.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στο μουσείο της Φυσικής Ιστορίας. Ένα άρτια οργανωμένο μουσείο με πλούσιες απεικονίσεις ζώων από όλους τους τύπους των οικοσυστημάτων, με πολύ λεπτομερείς περιγραφές. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο στο κέντρο της πόλης με πολλές αίθουσες διαφόρων έργων τέχνης  από τις οποίες ξεχωρίσανε τα δωμάτια με τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά αγάλματα.  Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μουσείο ρολογιού Patek Phillipe. Το Μουσείο φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή από αληθινά αριστουργήματα, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για πραγματικά ρολόγια- κοσμήματα που κοστίζουν μικρές περουσίες.

Αναμφισβήτητα η κορυφαία μέρα της εκδρομής ήταν η τελευταία όπου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Cern. To Cern είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο πυρηνικών ερευνών. Ειδικεύεται στη σωματιδιακή φυσική. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και σήμερα αριθμεί είκοσι κράτη μέλη. Την ξενάγηση των μαθητών και συνοδών ανέλαβαν Έλληνες εργαζόμενοι στο Cern. Μετά τη σύντομη παρουσίαση των ερευνητικών δράσεων που πραγματοποιούνται εκεί, επισκεφτήκαμε τον ανιχνευτή ATLAS και ειδικά την αίθουσα του κέντρου ελέγχου του ανιχνευτή, όπου πραγματοποιείται η ανίχνευση σωματιδίων που παράγονται εξαιτίας των συγκρούσεων σωματιδίων τα οποία κινούνται με τιμές παραπλήσειες της ταχύτητας του φωτός. Επισκεφτήκαμε τα μουσεία του ερευνητικού κέντρου, το μικρόκοσμο και τον θόλο (Globe). Στο μικρόκοσμο ενημερωθήκαμε για την ιστορία του Cern, καθώς και για το φάσμα λειτουργίας των σωματιδίων που έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Το μουσείο παρέχει αυτή τη γνώση με πολύ προσιτό τρόπο, χρησιμοποιώντας εύληπτες μακέτες αλλά και παιχνίδια για το κοινό που είναι μικρότερο ηλικιακά. Στο Globe παρακολουθήσαμε μια τριασδιάστατη προβολή για τα μυστήρια του σύμπαντος.

Μέσα από αυτό το ταξίδι,οι μαθητές απέκτησαν όμορφες εμπειρίες και μπόρεσαν να συναναστραφούν από κοντά τους ανθρώπους που << γράφουν ιστορία >> στον τομέα της σύγχρονης επιστήμης, να εμπνευστούν από αυτούς, και να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και τη μετέπειτα επιστημονική τους σταδιοδρομία.